Uudet tekstit

31.10.2012

Marenkipiiras

Muistan lapsuudestani kuinka äiti teki aina punaisista viinimarjoista (toisin sanoen punaherukoista) marenkipiiraan. SE oli parasta mitä olla saattaa.

Menneenä kesänä ehdotin äidilleni että koettaisimme tehdä tuota kyseistä piirasta taas kerran, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Soveltaen muutamaa eri leivontaohjetta, saimme kokoon leivonnaisen, joka ulkonäöllisesti ainakin vakuutti. Entä maku? Juuri niin taivaallisen hyvä kuin se oli lapsena!

Tällaisissa leivonnaisissa on aina vaara että aika kultaa muistot, mutta tässä tapauksessa ei onneksi käynyt näin. Tästä rohkaistuneena päätin jakaa tuon piiraan ohjeen.


NAM!

Piiraassa on ihana sekoitus makeutta ja kirpeyttä marengin ja punaherukoiden muodossa, ja pohjakin on mukavan ohut ja murea.



Marenkipiiras punaherukoilla


pohja:

100 g pehmeää voita / margariinia
½ dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella, lisää kananmuna joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

- Sekoita jauhot keskenään ja lisää pohjaan, vatkaa kaikki hyvin sekaisin.

- Voitele piirasvuoka ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, että pinta saa hiukan väriä.

- Tee tällä välin marenki:


(HUOM!! Jos käytössäsi on vain yksi pari sähkövatkaimen vatkaimia, pese ja kuivaa ne ennen marengin tekoa erittäin huolellisesti!!)


marenkitäyte:

3 valkuaista
1 dl hienoasokeria
ripaus vaniljasokeria

+ n. 2-3 dl punaherukoita


- Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi (mitä kovempi, sen parempi) ja lisää sokeri vähitellen kovaan valkuaisvaahtoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vaahdon tulee olla kiiltävää ja sitkeää.

- Sekoita kuivat herukat varovasti nostelemalla valmiin marenkivaahdon joukkoon.

- Ota pohja uunista ja lisää täyte kuuman pohjan päälle. Täyte kannattaa asetella kokkareiksi ja levittää se reunoille saakka, sillä marenki ei leviä uunissa. 

- Paista 175 asteessa (Huom! Lämmön tiputus!) alatasolla n. 10-15 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin värin.

1 kommentti:

  1. Teen tätä juuri ja ihana on ohjeen yksinkertaisuus. Mulla on synttärit ja oon jo pitkään haaveillut marenki-herukkatortusta. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista